8 augustus 2016

Brugge: Tour de Bruges – buitenste omwallingen

Deze “Tour” rond Brugge volgt volledig de buitenste omwallingen, aangelegd ca 1300 in opdracht van de Franse koning Filips de Schone. De huidige bezoeker volgt voor een stuk het fietspad “groene gordel”.
Groen verwijst naar enkele aangelegde parken die we doorkruisen en best wel aangenaam wandelen of fietsen zijn tijdens zomerse dagen.

Lengte van de wandeling is ongeveer 8 Km, waarmee je toch minimum 3 uur zoet bent, naargelang de stops die je onderweg maakt en de tocht te voet aflegt.
Fietsen is ook perfect mogelijk, maar las de nodige voorzichtigheid in, je fietst er nooit alleen. Voor gedreven fietsers is het mogelijk de tocht van uit Sluis te ondernemen via Damme naar Brugge en ook nog de ronde van de omwallingen te volgen, maar dan moet je toch een volledige dag voorzien en veel tijd om iets te bezoeken zal er niet meer overblijven.
Dus maak je keuze, hoewel ik toch de raad geef er geen rush van te maken.

We passeren een aantal poorten, hoewel sommigen ondertussen verdwenen zijn , heden blijven er nog 4 gerestaureerde stuks over. De indrukwekkendste poort is de Kruispoort, de Gentpoort kun je bezoeken.
Tussen Kruispoort en Dampoort staan er nog 4 windmolens. De eerste 2 doen evenwichtsoefeningen en staan langs het water als reigers op 1 poot, het zijn zogenaamde staakmolens. De St Janshuismolen kun je ook op enkele tijdstippen bezoeken tijdens het toeristisch seizoen. De volgende 2 molens dichter bij de Dampoort staan stevig op een gesloten voet.

Voor de liefhebbers, is er nog een lusje voorzien. Zij die nog een stukje van het “Stille Brugge” willen ontdekken kunnen in de omgeving van het geboortehuis van Guido Gezelle, nog een ommetje maken.
Deze zij-sprong leid je langs het Gezellemuseum, de Oosters aandoende Jeruzalemkerk, het museum voor volkskunde en het Engels klooster. 2 historische schuttersgilden hebben er hun onderkomen gevonden.
Deze lus loodst je door een oude volksbuurt, in de schaduw van kerken en windmolens.
Zij die een (verlengd) weekendje Brugge hebben voorzien, kunnen perfect deze wandeling met de vorige stadswandeling in de binnenstad combineren en hebben de mogelijkheid uitgebreid te “curieuzeneuzen” via de info in de gelijknamige rubriek. Je vind er wat meer achtergrondinfo die een meerwaarde geven aan je weekend.

Keuze en combinaties zat, er is genoeg te beleven!
Veel plezier

Virtuele rondreis foto's

Download PDF