2 mei 2016

Brugge: Wandeling langs de kanalen

Deze wandeling laat je kennismaken met zowel de “hoogtepunten”, die je “zou moeten” gezien hebben, als met het meer idyllische Brugge kuierend langs zijn kanalen.
De zogenaamde “Brugse Watertram”, een project uit 1973, is er nooit gekomen. We volgen min of meer dit traject: vanaf het zuiden starten we aan het Minnewater, waar de Reie Brugge binnen stroomt. We vervolgen onze weg noordwaarts doorheen de binnenstad tot aan de Dampoort en keren terug naar het Zand via gekanaliseerde zij-beekjes  van de Reie.
Het beschreven parcours volgt voor een groot stuk de natuurlijke bedding van de oorspronkelijke Reie (in zijn huidige toestand dus wel gekanaliseerd). Het laatste stuk vanaf Gouden Handrei volgen we het tracée van de gegraven 1e omwalling (1127).
Het huidige grondplan van Brugge centrum ligt volledig binnen de 2e omwalling, gegraven in opdracht van de Franse koning Filips de Schone (1297), het vormt het zogenaamde “ei” vanwege zijn vorm.
Hoofddoel van deze wandeling: in een ontspannen sfeer genieten, ieder jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

Langs het parcours duid ik enkele zij-sprongetjes aan, die je volgt of niet of later eens op terugkomt.
Naast de routebeschrijving, vind je een meer uitgebreid historisch kader voor dit punt of zijn omgeving.
Ik verwijs hiervoor naar de rubriek CURIEUZENEUS achteraan.
Zij die het willen lezen, de curieuzeneuzen dus kunnen hier op zoek naar wat meer achtergrondinfo. Anderen gaan door naar het volgende punt op het plan.


Neem vooral je tijd en geniet. Er zijn veel gelegenheden voor de amateur- en andere fotografen, veel plaatsen om iets te eten of te drinken, of gewoon op een bank te zitten dromen.
Er is ook aan enkele sanitaire stops gedacht, gevaarlijke oversteekplaatsen, loslopende honden, …

Het basisparcours is ongeveer 7.5 Km lang.

Wanneer je alle zijsprongetjes doet: Burg en markt, Coupure, Walburga- en St Annakerk, dan kom je al gauw aan 10 Km.

Neem je de langste optie: Carmersbrug rechtdoor, Potterierei tot aan Dampoorcomplex en terug via de andere oever, dan zit je in totaal aan een 13 Km stappen.


Voor de pelgrims onder jullie, duid ik enkele schelpen aan onderweg want deze zijn vooral voor het mannelijke publiek vrijwel onvindbaar in Brugge!
Neem dus je vrouw of vriendin mee, zij vinden die schelpen wel, tenzij je deerne ergens ongemerkt een praline- of kledingzaak is binnengestapt.
Het is dus kwestie ook elkaar voortdurend in het oog te houden!

De tijd die je voor deze wandeling uittrekt is nogal rekbaar, gaande van 2 uur ½  voor de Speedy’ s tot een hele lange zomerse dag voor de genieters.


Voor de “die-hards” is er VANAF PAGINA 21 de rubriek CURIEUZENEUS,
aangeduid met een vergrootglas.
Dit is gericht aan het publiek die graag iets op voorhand leest en geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur, want dit is hier in Brugge genoeg voor handen.

Virtuele rondreis foto's

Download PDF

GPX BRUGGE STADSWANDELING